Bikes and Coffee

Bron: Dirty Pages
Tekst: Coen de Jongh / Jeroen van den Brand
Foto's: Erik Boschman

De kop is eraf, de eerste Bikes & Coffee, georganiseerd in samenwerking met Dirty Pages, mag zeker een succes genoemd worden! Met de ruim 30 fietsen en een handvol meer aan bezoekers, beide van divers pluimage, stond het gelegenheidspand vol. Dat de aanwezigen liefhebbers waren mag duidelijk zijn; ze trotseerden de koude (hoe krijgen we de CV aan?) binnen en lieten een zonnige ochtend schieten waar ze ook hadden kunnen gaan fietsen. Aan gespreksstof eveneens geen gebrek; of het nu de haast fonkelnieuwe Giant Sierra van 20 jaar oud was, of de Bombproof downhill fietsen, of de titanium Moots met veel roze details, achter elke fiets zat een uniek verhaal.



Verspreid over twee grote vertrekken was het onder het genot van een warme kop koffie en een muffin pendelen tussen de, voor deze ene dag tijdelijke, museumstukken en de bij behorende verhalen. Zo was de Bombproof van Bram Verbout te zien, waarvan sommigen onder ons zich nog konden herinneren dat deze fiets een keer met compleet ge-taco-de, eigengemaakte en met 160 millimeter niet ruim bemeten schijven in Todtnau beneden kwam. Marco den Heijer kwam, tegen alle regels in (...) met twéé bezienswaardigheden; zijn 29" Willits Monster X en klassieke Steve Potts. Beide voorzien van 'kromme' sturen. Marco is nooit meer genezen van gebogen sturen nadat hij in de vroege jaren '90 veel contact had met Jacquie Phelan en Charlie Cunningham, juist gekend vanwege deze 'dirt drop bars'. Ook Roy Stroomer hield zich niet aan de 'afspraak' en kwam op dagen met twee fietsen uit de hand van Rody Walter van Groovy Cycles. Het is hem eigenlijk, net als Marco vergeven. Ook beide Groovy's waren pracht exemplaren met elk hun eigen verhaal. Gek genoeg was de jongste, ondanks de moderne afmontage met Rohloff naaf en Magura Firm-Tech remmen, de meest klassieke aangezien de geometrie volledig op een Fat Chance YoEddy van weleer was gebasseerd.



De eerste Bikes and Coffee was er een met een grote spreiding tussen extremen. Modern en oud. Groot en klein. Glimmend van nieuwigheid, of van roest. Zo troffen we in de categorie old-timers onder andere de eerder genoemde Potts aan naast een Ibis Silk carbon racefiets en Mojo SL carbon full suspension, maar ook een mooi gerestaureerd exemplaar uit de stal van Ben Serotta met een exclusieve mix van veelal rood geanodiseerde onderdelen uit de vorige eeuw naast een moderne Moots met roze onderdelen, waarvan de eigenaar meermalen benadrukte verder 'niets op te biechten' had... De twee Bombproof downhillfietsen waren niet de enige van eigen makelij. Caspar Drenth toonde een recente creatie voor op de weg. Jan Gunneweg toonde zijn prachtige 'homegrown' houten fiets mee. Verder kon je met geen mogelijkheid de Salsa El Mariachi van Dave over het hoofd zien. Deze fiets van imposant formaat deed zijn 29" wielen nog klein kijken! Naast enkele fixed gear commuters en een baanfiets met dunne banden, was er ook zwaar geschut in de vorm een full-equipped Surly Pugsley voor winterse omstandigheden, welke een geheel nieuwe standaard voor 'brede banden' heeft gezet.

Een lijst van fietsen en de opsomming van alle verhalen is hier haast ondoenlijk, laat de foto's voor zich spreken. De bonte verzameling fietsen, bijzondere verhalen en dito bezoekers gaven in combinatie met de allure van het prachtige herenhuis een bijzondere ambiance en zowel de Bikes áls de Coffee smaakten na deze eerste keer zeker naar meer. Op naar de volgende!

Check meer op Bikes and Coffee


Uhmmm.......herkent iemand deze lelijke makaak.......