Solid Trails ter ziele?

Bron: Team Solid Site
Foto's: Tbx69.com

Vandaag, 17 juni, hebben Dennis (goofy) en ik een gesprek gehad met Dhr Habets en Mevr Woutel beide van Natuurmonumenten Zuid-Limburg over het biken in Stammenderbos.

Dhr Habets heeft in het kort aangegeven wat de status is van het bos en het blijkt dat het een Natuurmonument is en op dit moment wordt voorgedragen om een Europese status te verkrijgen. Dit betekent dat er hele strikte regels zijn wat betreft wat er wel en niet mag in dit bos.

Er mag gewandeld worden op de paden, het is een stilte bos, er mag op de route gemountainbiked worden en op de ruiterpaden mag je met je paard komen. Concreet wil dit zeggen dat wij op dit moment illegaal bezig zijn (dat wisten we al) in de omgeving van de halfpipe en onder bij de 'bank' en waar de Solid shore stond.

Om die Europese status te krijgen moet er wat gereguleerd worden in het bos, nl er moeten vaste paden komen, alle andere paden worden verwijderd en er mag dan niet meer buiten de paden gewandeld of gebiked worden en hier komt streng toezicht op.

Dat is voor ons natuurlijk zwaar shit, hier gaat 'ons' geliefd stuk bos waar we kunnen biken en samen kunnen zijn. Aan ons is gevraagd om zoveel mogelijk bouwsels in originele staat terug te brengen en het biken hier te minimaliseren, dit ook om wat goodwill te tonen (hier kwam dhr Habets zelf mee) wat natuurlijk in ons voordeel werkt.Laten we hier dan ook gehoor aangeven en niet tegenwerken. Tegelijkertijd moeten we in contact treden met Stichting de Graven, Plinthos, zij beheren Stammenderbos en bij het inrichtingsplan moeten wij vermeld worden anders lopen we alle kansen mis. Natuurmonumenten wil ons hierbij steunen.

Dus indien wij ons aan de regels houden en rustig blijven, hebben we toch nog een klein kansje om te kunnen blijven biken. Het stuk bos dat bij het AZC ligt is namelijk niet eigendom van Natuurmonumenten maar van de stichting AZC, hetgeen bij het klooster hoort. Om dus op dit stuk grond te kunnen blijven biken, zullen we in contact moeten treden met de gemeente Schinnen, wel zullen we hier met een gedegen plan moeten komen en ons als een vereniging moeten presenteren, met zoveel mogelijk leden als mogelijk is. We zullen een officiele status moeten hebben als bikers en zullen veel leden moeten hebben, anders worden we niet gehoord.

In het ergste geval hebben we geen bos meer, oftewel een illegaal bos met veel controles / boetes.Maar laten we niet bij de pakken neer zitten maar de schouders eronder zetten en hier iets van maken. Hier alvast een voorlopig plan van aanpak.
1. Vereniging opzetten, met alles erop en eraan.
2. Het Stammenderbos in orginele staat terugbrengen
3. Een officiele aanvraag indienen bij Landschap de Graven
4. Een plan maken met wat we willen
5. Contact maken met Gemeente Schinnen

En last but not least; we zullen ons de komende maanden rustig moeten houden, zo weinig mogelijk biken bij de halfpipe, low profile houden bij het AZC geen kampvuurtjes meer maken enz.

Laten we hopen op een goede afloop.

Hans Nieling
Aka Firefox --- Team Solid