Performance by DJ Spandex

JAM: The aftertalk

Flashback

Vorig jaar rond deze tijd was het zover: de Red Bull Backyard Digger. Zoetermeer had één van de 3 locaties in de wacht gesleept waar Red Bull, samen met ons, eens serieuze trails neer zou leggen. En serieus werd het!!!
Dé grote publiekstrekker was de gigantische dubbel van 8 meter centraal op de trails met een bocht ertussendoor. In september hebben we na een 2e bezoek van de Backyard Digger crew de trails feestelijk geopend en was het zo goed als klaar.

En toen?

Toen begon de regen en die stopte niet tot ver in dit voorjaar. De kleiachtige ondergrond op de Sweettrails is keihard als het droog is, maar zacht, soppig en spekglad als het nat is. Dat maakt onderhoud een lastig punt en we hebben deze winter dan ook een begin gemaakt met afwateringsvoorzieningen en dat bleek te helpen. Toen de regen eindelijk stopte zijn we aan het werk gegaan de schade te herstellen. Dit resulteerde in een perfecte conditie van de Sweettrails, aanzienlijk beter dan toen deze net neergelegd was.

9 Augustus was het zover: de Sweettrails Jam 2009. De eerste in een wat wij hopen lange reeks van een jaarlijks terugkerend en groeiend evenement. De weergoden waren ons gunstig gestemd dat weekend en de trails lagen er netjes bij. De opkomst van rijders was minder dan verwacht, maar dat mocht de pret niet drukken. Zowel de amateurs als de pro’s hielden zich absoluut niet in.
In de pro-klasse een aantal Nederlandse toppers, waaronder twee rijders die ook op internationaal niveau meedraaien. Tijdens de training werd voor Sweettrails local Patrick Harteveld snel duidelijk dat een recent opgelopen knieblessure hem ervan zou weerhouden om die dag verder in actie te komen. Ook Bart Mol kon zijn tricks niet aan de jury laten zien, hij viel eveneens in de aanloop naar het pro event met als resultaat, een arm uit de kom.
De training van de amateurs liep, buiten de gebruikelijke buitelingen, vlekkeloos en zij begonnen dan ook vol vertrouwen aan de wedstrijd. Na drie runs hun kunsten te hebben vertoond kwam Thomas Jacobs als beste uit de bus en mocht zich Sweettrails Amateur Champ 2009 noemen.
Bij de start van de pro’s werd duidelijk dat de wind steeds meer aantrok, dit weerhield de rijders echter niet en de tricks werden er niet minder op. De grootste en moeilijkste tricks werden uit de kast getrokken, om het aanwezige publiek en de toevallig passerende mensen te laten zien wat ze waard zijn. Uiteindelijk was het toch Kona Euro Clump rijder Kevin Katinas, gevolgd door zijn technisch zeer sterk rijdende teammaat Roy Groenewegen, die aan het langste eind trok en zich dus Sweettrails Pro Champ 2009 mocht noemen. Ook Best Trick werd gewonnen door Kevin Katinas die 'the man to beat' was die dag. Bij de amateurs was dit E-19 local Benji Claes.

Al met al was het een geslaagd eerste evenement, wat wij zien als een opstap naar een groter groeiend evenement voor volgend en de daarop volgende jaren. Wij willen hierbij onze sponsoren; Red Bull, Hans Struijk Fietsen, Foxstore.nl, Kona Bikes, en Den Braber en Ram Assurantiën bedanken. Wij hopen ook in de komende jaren kunnen blijven samenwerken met deze partijen.Verder bedanken wij de stichting No-Kidding voor hun aanwezigheid , de Gemeente Zoetermeer, FCC Zoetermeer ’77, SDG-crew, Billytrails-crew, en iedereen die zich heeft ingezet om dit evenement mogelijk te hebben gemaakt.